Geschiedenis
Sinds 1845 ...
In 1845, of ergens daaromtrent, wordt onze blaaskapel opgericht als de Philharmonie St.Cecilia Ruddervoorde. De voor die tijd gebruikelijke naam voor een muziekvereniging. Officieel gaan we pas van start bij het aantreden van Ridder Van Outryve d'Ydewalle in 1881 of 1876 al naargelang de bron ... Hij zorgt ervoor dat ons blaasorkest haar eerste reglement en bijhorende 'enveloppe'- vlag ontvangt. Enige schriftelijke overlevering uit die tijd is er niet. Daarop is het wachten tot een eind in de twintigste eeuw.
In 1935 wordt Baron Raymond Pecsteen voorzitter van de fanfare Sint-Cecilia. De fanfare wordt gedirigeerd door niemand minder dan toondichter Albert Lietaert, destijds alom gekend van de operette 'In den hommelpluk'. Het succes leidde tot de oprichting van een schoolmuziek en nadat de fanfare na Wereldoorlog II voor het eerst in uniform verscheen, mochten we ons vanaf 1951 'Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia Ruddervoorde' noemen.
In 1955 komt Guy de Schietere de Lophem aan het roer, het was de tijd van de 'Vlaamsche kermissen'. De fanfare maakt furore wanneer Arseen Becuwe in 1968, na 23 jaar, de dirigeerstok doorgeeft aan 'meester' André Misseeuw. Onder zijn passionele leiding swingde het orkest als nooit tevoren. In 1978 maakt hij plaats voor Freddy Van Laer, beroepsmuzikant bij de Gidsen. Daarna volgen Omer Lemahieu en Roger Vansteelant.
Pas in 1984, bij het aantreden van gerenommeerd restaurateur en heraldicus Daniel Crul als nieuwe voorzitter, valt alles opnieuw in de juiste plooi. Vlag en uniform worden in ere hersteld, hij restaureert de allereerste 'enveloppe'-vlag, ontwerpt een nieuw uniform en introduceert het jaarlijkse lenteconcert. Onder de leiding van Eric Van Steelant bekomt elke muzikant ook nog eens een nieuw instrument. Nico Verloove loodst ons vol vertrouwen het nieuwe millennium in. Piet Loose, jong beginnend dirigent tilde het niveau van ons kunnen hoger op.
Vanaf 2001 was Jacques Vuylsteke onze voorzitter. Stefaan Witdouck is sinds 2006 onze dirigent. Onder de leiding van Jacques werd terug aangeknoopt met eigen opleidingen van jongeren, deels notenleer en vooral instrument. Dit zorgde voor een mooi aantal nieuwe muzikanten. Jacques kwam ook met het fantastische idee om het toneelstuk "Bok en Geit" op te voeren in Ruddervoorde. Dit werd in 2013 gerealiseerd met steun van het plaatselijk toneel dat twee schittende acteurs afvaardigde. Met de bijhorende sponsering en de geslaagde opbrengst konden voldoende financiele middelen vrijgemaakt worden om de fanfare terug in een nieuw uniform te steken! Doordat dirigent Stefaan Witdouck ondertussen ook het stadsmuziek van Veurne dirigeert hebben zij ook meegewerkt aan het geslaagde optreden van Bok en Geit. Op zijn initiatief werd ook gestart met themaconcerten waarop muzikanten als solist optreden.
Op het Ceciliafeest in 2014 werd dan Bart Bisschop als nieuwe voorzitter voorgesteld. Hij neemt de fakkel over van Jacques Vuylsteke. Bart was al lid van het bestuur sinds de opvoering van Bok en Geit .
2016 is dan het jaar van het nieuwe lokaal. Onze vertrouwde locatie bij Eddy Devuyst en zijn vrouw Lut, het prachtige lokaal speciaal voor ons ingericht, kunnen we niet verder gebruiken omdat de uitbater op pensioen gaat. Gelukkig werd een oplossing gevonden samen met het gemeentebestuur en kunnen we vanaf nu repeteren in Ridefort, het nieuwe cultuurcentrum in Ruddervoorde.
Na wat gesukkel voor het organiseren van repetities tijdens de lockdown van 2020 en de nasleep ervan zijn we in 2022 met frisse moed opnieuw beginnen repeteren. Na een dirigentenwissel kunnen we nu een nieuw repertoire voorstellen onder leiding van Bart Van Troye. Nu werken we weer verder toe naar nieuwe concerten en uitstappen. Er zijn ook enkele jonge muzikanten, die ons zijn komen versterken, waardoor de sfeer er tijdens de repetities alvast goed inzit.